Prof. Dr. Ersan Şen Gründer

Bildung

Ersan Şen hat als Vorsitzender der Abteilung für Öffentliche Verwaltung der Fakultät für Politikwissenschaften der Universität Istanbul, als Vorsitzender der Abteilung für Rechtswissenschaften, als Mitglied des Senats der Universität Istanbul und als Mitglied des Fakultätsrats der Fakultät für Politikwissenschaften der Universität Istanbul gedient.

Herr Şen hat seinen Masterabschluss an der Rechtsfakultät der Marmara-Universität und seine Promotion im Öffentlichen Recht an der Universität Istanbul abgeschlossen. Seine Habilitation und Professur hat er im Bereich Strafrecht und Strafprozessrecht an der Abteilung für Rechtswissenschaften der Fakultät für Politikwissenschaften der Universität Istanbul erworben. Seit 2004 trägt Herr Şen den Titel Professor.

Herr Şen setzt seine berufliche Tätigkeit als Anwalt bei der Istanbul Bar Association fort.

Arbeitsbereiche

Kişisel Verilerin Korunması Hukuku Dava ve Uyuşmazlık Çözümü Ceza Hukuku Vergi Hukuku Anayasa Mahkemesi Bireysel Başvuru İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi Bireysel Başvuru İdare Hukuku Ceza İnfaz Hukuku

Sprachen

Türkisch
Englisch

Blog

Somut Olay Üzerinden Manevi Unsur Değerlendirmesi
02.12.2024 / Prof. Dr. Ersan Şen, Av. Doğa Ceylan, Stj. Av. Sevgi Aksoy, Stj. Av. Yusuf Baha Yılmaz

Bu yazımızda; kavga ettiği insanlar tarafından kovalanan ve kovalayan şahıslardan birisi tarafından trafiğe açık yolda çelme takılarak yere düşürülen maktule, bu olayla ilgisi olmayan bir başka şahsın aracı ile çarpması sonucu kişinin hayatını kaybettiği olayda, araç sürücüsünün, kovalayıp çelme takanın ile bu faille birlikte diğer kovalayanların ve yine o sırada olay yerinden geçen ve birisinin kovalandığını görerek yardım etmek isteyen bir başka şahsa yine aynı aracın çarpmasından kaynaklanan ceza sorumlulukları değerlendirilecektir.

Yeni Düzenlemede Bekçilerin Gerekli Tedbirleri Alma ve Arama Yapma Yetkileri Anayasaya Aykırı mı?
30.11.2024 / Prof. Dr. Ersan Şen

22.07.1966 tarihinden bu tarafa yürürlükte olan 772 sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu, 18.06.2020 tarihinde yürürlüğü giren 7245 sayılı Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu ile yürürlükten kaldırılmıştır. 7245 sayılı Kanunun muhtelif hükümlerine Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri tarafından açılan iptal davası sonucunda hukukilik denetimi yapan Anayasa Mahkemesi; yazımıza konu “Önleyici ve koruyucu görev ve yetkiler” başlıklı 6. maddenin 1. fıkrasının (b), (ç) ve (g) bentleri ile “Durdurma ve kimlik sorma” başlıklı 7. maddesinin 6. fıkrasını son cümlesi hariç, 22.03.2023 karar tarihli, 2020/59 E. ve 2023/53 K. sayılı kararı ile iptal etti.

Yağma Suçunda Kastın Niteliği ve İspat Yükü
26.11.2024 / Prof. Dr. Ersan Şen, Av. Doğa Ceylan

Görüşümüz ve incelediğimiz kararlarda vardığımız sonuç, yağma suçunun mal edinme özel kastı ile işlenebilecek bir suç olduğu yönünde idi. Aradan geçen zaman sonrasında bu konuyu yeniden ve farklı bir bakış açısı ile ele almak, birkaç güncel karara yer vermek icap etti.

1 Haziran 2024’de Değişen HAGB’nin Gündeme Taşıdığı Üç Mesele (Sanık Kabulünün Kaldırılması, Eski Suçtan Dolayı HAGB Engeli ve Müsadere)
19.11.2024 / Prof. Dr. Ersan Şen, Av. Doğa Ceylan

Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını düzenleyen 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu m.231’de; kabul tarihi 02.03.2024 olan, 12.03.2024 tarihinde yürürlüğe giren 7499 sayılı Kanunun 15. maddesiyle yapılan değişiklik sonucunda, hükmün açıklanması geri bırakılması (HAGB) kararının verilebilmesi için aranan sanığın kabul şartı kaldırılmıştır. Uygulamada ortaya çıkan sorunlarla ilgili görüşlerimizi ve çözüm önerilerimizi daha önceki yazılarımızda belirtmiş ve HAGB kurumunun hukuk sistemimizden çıkarılması gerektiği görüşünde olduğumuzu ifade etmiştik. Son olarak; Yargıtay’ın farklı ceza daireleri arasında, yasal değişiklikten önce mevcut olan sanığın kabulü şartının kaldırılmasının geçmişe etkisi hususunda anlaşmazlık ve farklı uygulama ortaya çıktığı görülmektedir. Tartışmanın temeli kabul şartının maddi hukuka mı, yoksa muhakeme hukukuna mı ilişkin olduğu noktasındadır.

Hakimin Delile Temas Mecburiyeti ve AYM’nin İlk İhlal Kararı
16.11.2024 / Prof. Dr. Ersan Şen, Dr. Erkan Duymaz

AYM Genel Kurulu’nun 15.11.2024 tarihli ve 32723 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan, 15.02.2024 tarihli, 2020/23093 başvuru numaralı Erdal Sonduk kararı, “doğrudan doğruyalık” ilkesi konusunda İHAM içtihadını tam olarak benimsediğini gösteren ilk ihlal kararı olması bakımından oldukça önemli bir karardır.